Netwerken

Netwerken is de meest succesvolle methode om aan een baan te komen.

Veel mensen zien daar tegenop, omdat ze er weinig ervaring mee hebben en ze denken daarbij vooral aan een heel formele netwerksituaties, zoals een netwerkborrel waarbij je vreemde mensen aanspreekt.

A.    Informele gesprekjes

Het is echter veel eenvoudiger en je kunt het in allerlei alledaagse settings toepassen. Het gaat vooral op de gunfactor, dus zoek het niet bij wildvreemde mensen, maar juist bij de mensen die iets om je geven, die je iets gunnen. Als zij weten waar je op uit bent, kunnen ze jouw naam noemen bij een te vervullen vacature of ze tippen jou.  Denk dus aan situaties als:

verjaardagen,

op je sportvereniging,

bij je vrienden en familie.

Wat is er voor nodig?

Geduld, zelfvertrouwen, zuivere motieven en oprechte interesse zijn belangrijke karaktereigenschappen bij het netwerken. Dit begint met eerlijk en open naar iemand luisteren, vragen stellen en mensen meenemen in wat jij te bieden hebt, waar jij enthousiast voor bent. Daarna kunnen zij jouw ogen en oren zijnnetwerken

B. Netwerken via internet

  1. Je relaties onderhouden via Facebook, Linked-In en Twitter via posts en eigen filmpje. Netwerken is vooral veel geven en delen van interessante en leuke informatie. Zo weten ze waar je deskundigheid en je interesses liggen.
  2. Zorg in ieder geval voor een goed profiel op Linked-In. In je summary geef je duidelijk aan wat je wilt, wat je kunt en welke ervaringen je hebt. Dat is de kennis die mensen uit jouw netwerk en/of recruiters nodig hebben om aan jou te denken als ze iets passends tegenkomen. Een voorwaarde is dat je goed weet wat je wilt en  waar je iets zoekt. Een loopbaantraject maakt dat duidelijk.
  3. Stel een leuke mail op voor alle mensen in jouw adressenboek. Maak een mooi flyer van jezelf, zodat zij goed weten waar jij naar op zoek bent. Dit heeft al vaak goed gewerkt. Ik adviseer je graag op dit vlak.