Go with the Flow

Flow in je werk

Flow is geluk, dat je niet voelt, maar waar je wel van geniet. De laatste jaren bestaat voor ‘fijn werken’ een speciaal woord: ‘FLOW’.

Flow is het opperste geluk van bezig zijn. Het is er, als er een evenwicht is tussen de uitdaging die een taak vormt en de vaardigheden die ervoor nodig zijn. Dan functioneer je aan de rand van je mogelijkheden, maar in de volle overtuiging dat het je gaat lukken. Het werk boeit je en je gaat er helemaal in op. Deze toestand doet zich voor tijdens hobby-achtige bezigheden, maar ook vaak tijdens het werk. Mensen genieten van deze flow-toestand. Het is een vorm van geluk.

Een kenmerkend verschil tussen flow en andere gelukstoestanden is dat bij flow het bewustzijn van geluk ontbreekt. Men vergeet zichzelf, terwijl men opgaat in wat men doet. Als je in flow bent, denk je niet: ‘Wow! wat ga ik lekker!’. Maar als de taak voorbij is, merk je dat je de tijd bent vergeten; dat je op je toppen van je kunnen bezig bent geweest; in volle concentratie en zonder een moment van aarzeling.

Flow kun je niet zomaar oproepen, maar je kunt er wel voor zorgen, dat er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, waardoor flow zich eerder zal voordoen:

  • De moeilijkheid van de taak is in evenwicht met je vaardigheden; je weet dat je het aankunt

  • je doel is helder; je doet het omdat je het zelf wilt en niet omdat een ander je het oplegt

  • je denkt niet over jezelf na en je hebt geen zorgen over wat anderen van je vinden; er is vertrouwen en steun van mensen om je heen

  • je hebt een sterke concentratie op wat je aan het doen bent; je vergeet al het andere

  • er is feedback over het effect van de geleverde inspanningen, zodat je kunt bijsturen

Overigens zijn dit allemaal zaken die ook stress verminderend werken.

Mensen kunnen allereerst proberen dit in hun huidige functie meer gestalte te geven. Als dit een brug te ver is, dan wordt het tijd om een baan te vinden, waarin meer flowmomenten zich voor kunnen doen.